Natuurlijke begrazing

Geschiedenis
Eeuwen geleden was het Limburgse landschap het leefgebied van enorm veel soorten grazers. Denk aan de Oeros (wilde rund), de Tarpan (oerpaard), het reuzehert en tal van andere grote en kleine grazers. Door de aanwezigheid van deze verschillende soorten grazers, die ieder een eigen manier van leven en grazen hadden, ontstond er een enorm divers landschap waar tal van planten- en diersoorten van profiteerden. Echte oernatuur dus. De komst van de mens veranderde het landschap ingrijpend. In het wild levende grazers en andere dieren werden gedomesticeerd en ingezet als nutsdier voor bijv. hun vlees of melk, maar ook als lastdier voor het trekken van ploegen en zware voorwerpen. De echte oernatuur verdween beetje bij beetje en werd gecultiveerd naar akkers of dorpen en steden. Tegenwoordig kunnen velen van ons zich niet voorstellen dat deze grote grazers ooit leefden waar wij nu wonen en werken.

Graasgedrag
Iedere soort grazer heeft zijn eigen graasgedrag. Zo zijn runderen, paarden en schapen echte grazers. Zij foerageren met name op gras en kruiden. Reeën en geiten zijn bijvoorbeeld echte 'snoepers'. Zij foerageren met name op twijgjes, bladeren, takken en jonge boompjes. Hoe meer soorten grazers er aanwezig zijn in een systeem, hoe meer structuur en variatie er wordt aangebracht.

Onze visie
Bij Beckers Natuur & Landschapsbeheer willen wij de kleine en grote grazers weer een plek in onze Limburgse natuur en ecosystemen geven. Doormiddel van begrazing met verschillende soorten grazers willen wij natuurgebieden ontwikkelen en beheren, om zo de soortenrijkdom aan flora en fauna te behouden en waar mogelijk te vergroten. Wij werken hierbij zowel aan de half-open ruigere landschappen waarbij men vaak kiest voor de inzet van runderen en/of paarden, als aan het intensievere beheer met schaapskuddes en/of geiten. Beide soorten beheer kunnen resulteren in een enorme soortenrijkdom en het behoud hiervan. Hiernaast zorgt de inzet van grazers voor een natuurlijker beeld. Schaapskuddes nemen op hun beurt een rol in het Limburgse landschap. Het zorgt bijvoorbeeld voor idyllische plaatjes. Hoewel runderen en paarden een terrein een echt 'oerkarakter' kunnen geven.