Paarden

Geschiedenis
Ooit waarde er in Europa een oerpaard rond: de Tarpan. Deze vormde met zijn aanwezigheid en graasgedrag de natuur. Door jacht is deze helaas uitgestorven, Echter in Polen heeft men de laatste Tarpans ingevangen, waarop de lokale bevolking deze Tarpans kruiste met lokale paardenrassen. Hieruit onstond later de Konik die dus als een van de weinige paarden nauw verwant is aan de Tarpan.

Effect van paardenbegrazing
Anders dan runderen hebben paarden zowel boven als beneden snijtanden. Dit stelt hun in staat vegetatie zeer kort aan de grond af te grazen. Hierdoor ontstaan er zogenaamde 'paardenweitjes'. Door de zeer kortgegraasde vegetatie ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van bepaalde plantensoorten, die niet kunnen kiemen in de hogere en dichtere grasmat omdat deze anders door het het aanwezige gras 'verdrukt' worden. Ook zijn deze plekken een zeer geliefde foerageerplek voor bijv. torenvalkjes en andere soorten roofvogels. Door de open structuur is het voor deze soorten makkelijker om mogelijke prooien op te sporen en te bejagen. Ook soorten als konijnen en ganzen maken dankbaar gebruik van het graasgedrag van de paarden. Zij foerageren op de hergroei van de kortgegraasde plekken, omdat zij hoogwaardig voedsel tot zich moeten nemen. Kortom: de aanwezigheid van paarden zorgt voor een divers landschap van afwisselend hoge vegetatie en zeer korte vegetatie waar zeer veel planten- en diersoorten van profiteren.

Toepassing
Het begrazen met (semi-wilde) paarden vergt een aantal eisen. Zo moet een terrein bijvoorbeeld een minimale grootte hebben en bij voorkeur leven de paarden in een familiegroep die we een 'harem' noemen. Hierbij is er een leidhengst met een aantal merries en twee of drie generaties nakomelingen (veulens en jaarlingen) hiervan. Het inzetten van een groep paarden van alleen mannelijk geslacht of vrouwelijk geslacht is bij voorkeur niet gewenst.
Onze paarden

Konikpaard
Het Konikpaard is een oerras dat verwant is aan het wilde paard, het Tarpan, dat in de natuur van Europa voorkwam, maar helaas uitgestorven is. Het Konikpaard is van nature een rustig, sterk en zelfverzekerd dier. Ze hebben een goede overlevingsinstinct en kunnen goed omgaan met ruige omstandigheden. Het is dan ook een historisch en robuust ras, dat ondanks zijn oorsprong als wild paard, tegenwoordig vooral bekend is vanwege zijn rol in natuurbeheer en behoud van biodiversiteit.

Exmoorpony
De Exmoorpony is een klein, robuust paardenras afkomstig uit het Exmoor-gebied in Zuidwest-Engeland. Het is een van de oudste en meest oorspronkelijke paardenrassen in Groot-Brittannië. Dit ras wordt gekarakteriseerd door zijn stevige bouw, korte vacht, en een goed uithoudingsvermogen, wat het ideaal maakt voor de inzet in natuurterreinen. Ze staan bekend om hun zelfstandigheid, intelligentie en hardheid. Het ras is goed aangepast aan het leven in het ruige, natte klimaat van hun thuisgebied, en Exmoorpony's staan bekend om hun sterke overlevingsinstincten.